Viata la tara



Pe langa multe altele, elvetienii sunt renumiti si pentru nenumaratele  feluri de ciocolata sau pentru branzeturile foarte gustoase facute de ei.  Daca la ciocolata sunt campioni, la branzeturi probabil doar Franta poate oferi  mai multe sortimente decat Elvetia.
Si pentru ca lucrurile bune si delicioase nu pot fi facute fara lapte, elvetienii au facut o ocupatie importanta din cresterea vacilor. De fapt, Elvetia este asociata cu vacuta mov sau cu vacuta Milka, iar majoritatea felicitarilor sau imaginilor despre Elvetia, redau o pajiste verde pe care o vaca paste linistita, parca sugerand viata tihnita din aceasta tara. 
Cat am fost in Elvetia am intalnit de multe ori vaci pe stradutele dintre sate sau pe pajistile dintre lacuri.
Vacute pe strada...
Vacute pe strada...

In una din zile am avut ocazia sa mergem sa vizitam niste prieteni care aveau o casa la tara si se ocupau cu cresterea vacilor. 
Casuta
Casuta
Curtea
Curtea

Omul, avea o mica ferma de vreo 25 de vaci si 12 vitei. Se ocupa de ferma doar el impreuna cu sotia sa. Trecuti amandoi de prima tinerete, cu copii mari, la casele lor, munceau impreuna pentru a tine animalele. 
O vaca se uita la noi
O vaca ce se uita la noi
In grajd
In grajd

Grajdul, destul de spatios si destul de modernizat: fiecare vaca avea locul ei, viteii erau tinuti separati, iarba aflata in pod era trecuta printr-un tocator si apoi coborata cu ajutorul unei benzi rulante. Vacile erau toate din rasa Simmental, o rasa pur elvetiana, ce este ideala atat pentru lapte cat si pentru carne.
Vaci elvetiene
Vaci elvetiene

Omul reusise sa isi construiasca si o casa destul de mare si aranjata doar din cresterea vacilor. Casa avea etaj, multe camere si mult teren pe langa ea. Nu era totul lux sau extravagant, dar  nici nu lipsea nimic pentru a fi o casa moderna si cocheta. Pentru ca se ocupau cu cresterea vacilor, in living aveau ca obiect de decor  un clopot imens. 
Clopotul din casa
Clopotul din casa

In fata casei plantase chiar si o mica gradina, cu foarte multe rosii. Plantase aceasta gradina, cu toate ca se afla intr-o zona de deal, o zona buna pentru fan sau pentru o livada cu pomi.
Rosii
Rosii
Gradina
Gradina
Rosii pe araci
Rosii pe araci

Probabil muntii de gunoi ramas de la vaci avea puterea de a face pamantul roditor pentru orice planta. Contrastul dintre movilele de gunoi si florile de langa ele a fost deosebit...
Muntii de gunoi
Muntii de gunoi
Mirosuri diferite...
Arome diferite...

Cu toate ca am crescut la tara in multe din vacantele de la scoala, cu toate ca stiam cum se creste o vaca, pot spune ca mi-a placut foarte mult viata de fermier din Elvetia. Poate munca la vaci nu este cea mai placuta, poate modul de a trai mai izolat fata de atractia oraselor nu este pentru oricine, dar  viata la tara are multe avantaje pe care de multe ori le ignoram: linistea, mancarea, aerul proaspat, lipsa stresului si a zgomotului. Si am ajuns la concluzia ca as fi dispus sa dau avantajele si atractia orasului pe viata simpla de la tara...


____________________________________________________


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________

Comentarii