Marea Elvetiei - Lacul Leman

Elvetia este renumita pentru frumusetea tarii in primul rand din cauza lacurilor albastre inconjurate de muntii inalti. Am avut ocazia, ca in cele 5 saptamani petrecute in Elvetia, sa vizitam aproape toate localitatile aflate pe marginea lacului Leman. De la Villeneuve, Montreux, Vevey, Lausanne, Morges, Nyon, Versoix si pana la Geneva, coasta elvetiana a Lacului Leman ofera peisaje unice si minunate.
Aflat intre Elvetia si Franta, lacul, denumit Leman sau Geneva, este cel mai mare lac din Europa de Vest.  Are o lungime de 72.8 km, latimea de 13.8 km iar adancimea maxima de 309.7 metri. Este situat la o altitudine de 372 deasupra nivelului marii. Raul Ron strabate lacul de la est la vest, dupa ce izvoraste de la o altitudine de aproximativ 2150 metri din Ghetarul Rhone situat in Masivul Gotthard. Apoi se varsa in lacul Leman, prin dreptul localitatii Bouveret si paraseste lacul in zona orasului Geneva. De aici, fluviul intra in Franta, unde trece prin Lyon, pentru ca apoi sa se verse in Marea Mediterana prin Delta Camargue, dupa un traseu de 812 km.

Croaziera pe Lacul Leman
Croaziera pe Lacul Leman
Cu vaporul pe lac
Cu vaporul pe lac

Am fost in zona Villeneuve, in La Bouvert, o mica localitate aflata spre granita Elvetiei cu Franta, unde se afla Swiss Vapeur Parc, un parc de distractie pentru iubitorii trenurilor. Intre La Bouvert si Villeneuve, apele Ronului formeaza o frumoasa regiune de campie, o zona inconjurata de maretia Alpilor.
De la Villneuve, drumul trece pe langa impresionantul Chateau de Chillon, un castel construit pe lac si ajunge la Montreux. 
Vedere de la Chillon
Vedere de la Chillon
Munte si apa... intr-o singura culoare
Munte si apa... intr-o singura culoare

Montreux este cea mai importanta statiune de pe malurile lacului Leman.  Localitatea este renumita pentru Festivalul de Jazz si pentru statuia lui Freddie Mercury.
Urmatoarea localitate importanta este Vevey, locul unde si-a petrecut o partea din viata renumitul Charlie Chaplin si unde isi are sediul printre altii si Nestlé  celebra firma producatoare de alimente si dulciuri.
Cu barcuta pe lac
Cu barcuta pe lac
...sau relaxare dand din pedale
...sau relaxare... dand din pedale

Dupa Vevey, se afla capitala Cantonului Vaud, orasul Lausanne. Un oras renumit printre altele, pentru Muzeul Olimpic, pentru Catedrala Notre-Dame sau pentru metroul de care se bucura aceasta localitate.
Vedere asupra orasului Lausanne
Vedere asupra orasului Lausanne
Lacul vazut de la Muzeul Olimpic
Lacul vazut de la Muzeul Olimpic

Imediat langa Lausanne, se afla Morges o mica localitate care impresioneaza prin multimea florilor, prin castelul din centrul orasului si prin frumusetea parcurilor.
Pontonul din Morges
Pontonul din Morges
Rate, lebede si... porumbei
Lebede, rate si... porumbei
Port in Morges
Port in Morges

O alta localitate importanta de pe malul elvetian este Nyon, renumit pentru vestigiile de pe timpul romanilor. Un alt lucru prin care Nyon este renumit este faptul ca aici isi are sediul UEFA iar la sediul sau au loc tragerile la sorti pentru Liga Campionilor sau Liga Europei.


Lacul intr-o zi cu vant
Lacul intr-o zi cu vant

O alta localitate importanta pentru noi romanii, este Versoix, locul unde s-a stabilit inca din 1947, regele Mihai.
Lacul intr-o zi cu nor
Lacul intr-o zi cu nor
Relaxare... pe lac
Relaxare... pe lac

Dupa ocolul pe partea elvetiana la lacului, ajungem la Geneva, punctul in care raul Ron paraseste lacul Leman. Si Geneva si-a legat atractia principala a orasului, de Lacul Leman prin renumitul Jet de Apa. 
Pe malul lacului in Geneva
Pe malul lacului in Geneva
Jetul de apa
Jetul de apa

Geneva, reprezinta nu numai punctul de trecere al Ronului catre Franta, ci si punctul de trecere catre un standard ridicat de viata. Numeroasele puncte de atractie din Geneva: Catedrala St. Pierre, zona veche a orasului, parcurile, malul lacului, fac din aceasta localitate un deosebit punct de atractie pentru foarte multi turisti din toata lumea.

Zona elvetiana a lacului este renumita si pentru vita de vie plantata pe malurile lacului. Orice colt reprezinta o terasa pe care este plantata vita de vie. Terasele din jurul orasului Lausanne, in zona Lavaux, dateaza din secolul al XI-lea. Aceste zone sunt incluse in patrimoniul UNESCO din 2007.
Zona cu vita de vie
Zona cu vita de vie
Vita de vie pe dealurile de langa Lausanne
Vita de vie pe dealurile de langa Lausanne

Daca zona elvetiana a malurilor lacului, este cu predilectie o zona de deal, zona franceza este formata doar din munti ce se termina brusc in apele lacului. Cu toate aceste, printre munti si ape si-au facut loc cateva localitati recunoscute:  Yvoire, Thonon les Bains sau Evian les Bains
Malul elvetian al lacului este o combinatie de castele, locuri de distractie si foarte multa vita de vie. 
Munti Alpi pe parte franceza
Munti Alpi pe parte franceza
Apele curate ale lacului
Apele curate ale lacului

Elvetia ofera multe oportunitati pentru a admira privelistea oferita de lac: de la trenuri de epoca, la trenuri cu cremaliera sau trenuri ce ofera o panorama excelenta. Iar imaginea lacului cu muntii Alpi in spatele lor face toti banii. Imaginile sunt unice, in functie de anotimp, de vreme, de zona din care privesti. Imagini unice, de care cu greu iti vine sa te desparti…


____________________________________________________


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________

Comentarii