La Parc du Mugel si pe Route des Crêtes

Am stat la Six-Four-les-Plages vreo 9 zile, iar majoritatea timpului l-am petrecut pe plaja din localitate. Timpul a ținut cu noi, nu a plouat nici un pic iar mistralul și-a făcut prezența abia în ultima zi. In aceste condiții, marea a fost prietena noastră. Am rezervat totuși doua din zilele petrecute la Six-Four-les-Plages, pentru a vedea și împrejurimile. Intr-una din zile am fost la Marsilia, iar în cealaltă am ales să facem o vizită la una din zonele renumite ale Franței: zona cu calanque. Calanque, reprezintă un golf mic cu stânci de calcar, stânci modelate de apa Mediteranei, o zonă în care plajele sunt înguste iar marea are culoarea de turcoaz. Cum cea mai renumită zonă pentru a vedea aceste stânci impunătoare este între Cassis și Marsilia, am hotărât să mergem în Cassis pentru a admira măcar o mică parte din aceste frumuseți. Ne propusesem să facem o excursie cu vaporul pentru a admira stâncile de calcar și apoi să ne plimbam un pic prin oraș.

Pentru a profita din plin de ziua frumoasă, am inclus pe listă în drumul nostru până la Cassis, și Parcul Mugel și apoi Route des Crêtes. Pentru început ne-am rezervat aproape 2 ore pentru a merge în La Ciotat, localitatea unde se găsește Parc du Mugel.


Parc du Mugel



Localitatea La Ciotat are în jur de 35.000 locuitori și mi s-a părut o zonă mult mai industrializată decât celelalte stațiuni din regiune. Asta probabil din cauza portului din localitate. O atracție turistică în La Ciotat este Insula L’ile Verte, o insulă situată la mai puțin de 10 minute de mers cu vaporul. Pe insulă, se pot face plimbări pe un traseu de 2 km în jurul insulei sau se poate vizita Fortul Saint-Pierre, un fort situat la 49 metri deasupra nivelului marii. Pe insulă se mai afla un fort, Saint-Louis, dar acesta a fost distrus de-a lungul anilor. Este o insulă verde din cauza vegetației și a pomilor ce se găsesc pe ea. Sunt și 3 plaje situate pe malurile insulei.

La Ciotat este o localitate cu 7 km de plajă. Plajele sale sunt atât cu nisip dar și cu pietriș. Iar două din aceste plaje, cu pietriș, se găsesc exact în Parc du Mugel, într-o zona draguță, cu pomi în spate, cu stânci pe laterale și cu o apă liniștită in față.


Plaja din Parc du Mugel

Parcul Mugel, este un parc în care pot fi descoperite numeroase plante din Franța, în special din regiunea Provence, unele din ele chiar foarte rare. Gradina a avut ca întemeietor pe Louis Fouquet, cel care a cumpărat proprietatea în anul 1923, cu scopul de a-și construi aici o a doua reședință. A organizat gradina în scop personal, iar ulterior în 1952, primăria a cumpărat jumătate din teren. Treizeci de ani mai târziu a fost cumpărat și restul de teren iar gradina a fost extinsă pe o zonă de aproximativ 12 ha. Anul 1982 a fost și anul în care parcul a fost deschis publicului.


Lavanda


Câteva băncuțe


O floare impresionanta

Astăzi, în parc, alături de numeroase plante și pomi, se poate găsi și o zona de joaca pentru copii precum și o zonă unde poate fi servit un picnic.


Zona de picnic

Poziția în care se află parcul, este o poziție privilegiată. Parcul este protejat de curenții reci ai mistralului datorită barierii puse de masivul Bec de l’Aigle, iar in timpul iernii, zona este practic încălzită de apele Mării Mediterana. Acest lucru se materializează prin fauna și flora din parc: cactuși, palmieri, plante tropicale și chiar și bambus.


Flori


O nuanța de rosu


Câteva fructe...


Flori mov

Stânca masivă ce oferă o imagine unică parcului se numește Le Bec d’Aigle. Are 155 metri, iar culoarea deosebită este dată de un aglomerat ce intră în compoziția solului. Este vizibilă de la multi kilometri depărtare. In zonă se află și câteva rezervoare ce strâng apa de ploaie, apă ce este utilizată apoi pentru irigarea grădinii.


L’ile Verte


Le Bec d’Aigle


Vedere spre Saint-Cyr-Sur-Mer


O casă din zonă

Intrarea în parc este situată exact de pe malul mării. Intrarea în parc este gratuită. Gradina are în componentă o gradină exotică, o zonă de trandafiri, o zonă de plante aromatice, palmieri și bineînțeles o mulțime de cactuși.


Leandru


Un boboc de cactus


Flori roșii de cactus


Flori în două culori

Zona plajei de la Parc du Mugel, oferă o mică belvedere asupra mării, relaxantă și liniștitoare mai ales în căldura verii. In parc se mai află și o terasă panoramică. Insă dincolo de stânca Bec de l’Aigle, se afla un punct de belvedere situat chiar pe marginea mării, o panoramă situată la 82 metri deasupra nivelului mării. Din păcate am găsit închis acest punct din cauza unui incendiu ce avusese loc în zonă cu câteva zile înainte.


Pe cărările din Parc du Mugel


Zona cuprinsă de incendiu


Din nou L’ile Verte

Timpul de vizită al grădinii este în jur de 1,5 până la 2 ore. Parcare se găsește la intrarea în parc, dar nu știu exact cât este tariful. Noi am lăsat mașina pe marginea drumului în zona străzii Avenue de Mugel. Aici, am avut una din experiențele plăcute din Franța...


Stânca din Parc du Mugel


Plaja din Anse du Petit Mugel


Avenue de Mugel și pomul din mijlocul străzii

Am avut surpriza să mă întorc la mașină și să găsesc geamul șoferului lăsat jos. Il uitasem așa pe tot timpul cât fusesem în parc… Îngrozit m-am uitat să văd ce dispăruse din mașină, dar spre surprinderea mea totul era în regulă… Cred ca am avut o șansă enormă că am mai găsit mașina sau că nu am găsit-o goală…

Am pornit de aici spre Cassis. Desi sunt mai multe variante de drum, am ales D141, vestitul Route des Crêtes. Sunt mai multe drumuri în Franța ce au denumirea aceasta, dar este unul singur ce leagă La Ciotat de Cassis. Este un drum ce începe din La Ciotat, respectiv de pe strada Avenue Marcel Camusso și continuă pentru 15 km până la Cassis.


Vedere pe dreapta drumului


O zonă plină de stânci


O privire de la înălțimea drumului

Route des Crêtes este un traseu panoramic inaugurat in 1964. Sunt o mulțime de puncte de belvedere amenajate de-a lungul drumului. In zilele senine se pot admira chiar și insulele din dreptul orașului Marsilia. Practic nici nu apuci să mergi un pic cu mașina că și trebuie să oprești pentru a admira o altă priveliște.


Pe Route des Crêtes


Vedere spre Marsilia


Frumusețea mării

Punctul culminant este situat în drept cu Cap Canaille la 394 metri deasupra mări. Imaginea asupra localității Cassis este cu adevarat magnifică. Cel mai impresionant este aspectul mării văzute de la aproape 400 metri înălțime. Se pot admira intrările în Calanque de Port Mieu, în Calanque de Port Pin și în d’En Vau.


O zonă amenajată cu balustradă


Calanque de Port Mieu


Marea văzută de la aproape 400 metri


O altă imagine spre calanque

De-a lungul drumului nu se găsesc restaurante, benzinării sau alte magazine, amintindu-ne ca suntem într-o zonă protejată, o zonă rezervată naturii și iubitorilor ei. Route des Crêtes nu este greu, dar pe el se găsesc o mulțime de bicicliști, motocicliști și șoferi cu ochii în alte părți. Pe deasupra atenția este mult mai solicitată pentru a nu pierde nici o ocazie de a admira natura. Pe de altă parte, Route des Crêtes nu are parapet de protecție, iar o rafala de vânt mai puternică poate să creeze ceva probleme șoferilor. In zilele cu vânt puternic sau când există risc de incendiu, traseul este închis traficului auto. Acest lucru se întâmplă adeseori în timpul verii, iar în multe locuri pot fi văzute mașini de pompieri.


Route des Crêtes șerpuind pe marginea mării


Drumul spre Cassis


Un ultim punct înainte de Cassis

In partea spre Cassis, drumul coboară într-o pantă foarte abruptă, în jur de 22%, însă imaginea asupra localității îți taie efectiv respirația. Deși are doar 15 km, din cauza deselor opriri este necesar cel putin un timp de 1,5 ore pentru a parcurge Route des Crêtes. Este o zona excelenta pentru fotografii și pentru instantanee unice, “pe marginea prăpastiei…”.


Cassis văzut de sus


Coborârea spre Cassis

Si astfel, după 4-5 ore petrecute în Parc du Mugel si pe Route des Crêtes ne-am făcut intrarea în Cassis… Dar despre vizita la Cassis, în postarea următoare...
__________________________________________________________
Sfaturi utile:

Le Parc du Mugel:
- orar vara de la 01.04 – 30.09 intre orele 8:00 – 20:00
- orar iarna de la 01.10 – 31.03 intre orele 9:00 – 18:00 __________________________________________________________

Comentarii