Cassis - cu vaporul printre calanques

Route des Cretes ne-a dus în Cassis, exact prin mijlocul unor zone viticole. Coborârea de pe serpentinele faimosului drum, este abrupta, dar oferă o imagine unică a micuțului orășel. Marea albastră și clădirile împrăștiate pe înălțimile din jur oferă un farmec aparte regiunii. Cassis este o mică localitate din regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur, un orășel cu o populație în jur de doar 8000 locuitori dar cu o mulțime de turiști ce îi străbat străzile an de an.


Cassis


In zona portului

Cassis a cunoscut de-a lungul istoriei diferite etape de dezvoltare: întâi de la o localitate de pescari a ajuns sa fie un important centru de transport maritim, apoi de la industria puternica a comerțului cu piatra din zona, până la zilele noastre când turismul a ajuns cea mai importantă afacere. Alături de turism și producția de vin reprezintă o importanta sursa de venit pentru locuitorii din zona.
Una din principalele probleme ale localității este aglomerația foarte mare de turiști și lipsa parcărilor. Sunt doar câteva parcări în oraș și toate sunt contra cost. Pentru a rezolva problema parcărilor, a fost construita o parcare, Gorguettes în zona opusa mării, spre localitatea Carnoux-en-Provence. Pentru a îi face pe șoferi sa meargă aici, parcarea este gratuita iar transportul spre centrul orașului este asigurat de primărie. Noi am încercat să parcăm la o parcare privata iar șansa ne-a surâs pentru că am găsit loc aici. Parcarea de La Madie are 160 locuri și este situata pe Avenue du Revestel, o mica străduță ce trece pe lângă stadionul Stade du Pignier. Nu prea ne-am dat seama cât de aproape suntem de mare și am luat-o înspre centru pe străduțele înguste. Astfel am ratat punctul de belvedere din capătul străzii Chemin des Lombards.


Pe străzile din Cassis

Chiar și așa, clădirile din oraș merita admirate. Unele sunt foarte vechi, altele sunt pline de flori, altele au un farmec ce doar în Franța îl găsești. Drumul ne-a dus la plaja Grande Mer, plaja principala din Cassis. Este o plajă drăguța și pe care am găsit-o destul de libera pentru un sfârșit de iunie.


Plaja Grande Mer


Vedere spre Routes des Cretes


Castelul din Cassis

Însă cum timpul a fost inamicul public numărul unu pe toată perioada sejurului din Franța, am lăsat plaja în urmă și ne-am îndreptat spre zona portului. Scopul principal era să mergem cu vaporul pentru a vedea zona cu calanque.


In port


Farul din Cassis

In Cassis sunt și alte câteva puncte turistice: Capela Notre-Dame-du-Bon-Voyage si castelul din Cassis. Dar oricât de impresionanta este localitatea sau castelul sau orice alt punct din Cassis, punctul de atracție cel mai mare rămân falezele din calanque. Aceste stânci albe de calcar se întind de-a lungul a trei localități: La Ciotat, Cassis și Marsilia. Formează împreună Parcul National de Calanque, un parc ce a avut ca data de naștere 18 aprilie 2012. Parcul are o biodiversitate remarcabila: 140 specii terestre și 60 specii maritime protejate.


Construcții la malul marii


O zona buna de plaja

Sunt câteva vaporașe care fac curse regulat spre aceste zone. Biletele se pot cumpăra din zona portului. Sunt 3 opțiuni de călătorie ce includ vizitarea a trei, cinci sau opt calanque. Preturile variază pe măsură și mi s-au părut destul de mari. Am ales varianta cea mai ieftină cu vizitarea a trei calanque: Port Miou, Port Pin și En Vau.


Pe mare


Port Miou


Pereții albi...


Una dintre cele mai căutate calanque

Am ales această variantă și pentru că cele trei calanque sunt și cele mai mari și mai frumoase dintre toate cele opt câte se pot vizita cu vaporul. Pentru 2 adulți și un copil, am plătit în jur de 42 euro.


Bărcile din Port Miou


Un mic vaporaș...


O stâncă superba

Traseul durează 45 minute dar impresia este ca totul se termină în 15 minute. Asta probabil și din cauza mulțimii de imagini superbe ce se succed cu repeziciune prin fața ochilor: stânci răsărite parcă din mare, plaje ascunse, oameni cățărându-se pe cărări abrupte, marea agită, vase elegante, pești ce se învârt în jurul vaporașului.


Printre calanque...


La plaja... pe stânci

O variantă ieftină la plimbarea cu vaporașul ar fi călătoriile pe jos pe țărmul marii. Sunt o mulțime de trasee, cu grade diferite de greutate. Toate calanque-urile pot fi văzute de la înălțimea stâncilor. O condiție ar fi o încălțăminte adecvată unui drum plin de pietre, iar o a doua cea legată de lipsa apei. Dacă vom mai avea ocazia să venim aici, cu siguranță vom face și o plimbare pe unul din aceste trasee.


Spre un alt calanque...


Calanque de Port Pin


Plaja rămasă în urma...


Dintr-un calanque în altul


Cu adevarat impresionante...


Calanque d'en Vau


Sărituri de pe stânci


O zona în care se poate face caiac...


O plaja căutata de turiști


Părăsind una dintre calanques


Pe drumul de întoarcere

Ne-am întors în Cassis, pentru restul de zi ce mai ne rămânea înainte. O priveliște impunătoare în Cassis este aceea a castelului. Istoria castelului nu este bine definită: în secolul V pe vremea romanilor se construiește aici un turn de pază, apoi în secolul VIII se construiește primul zid fortificat. In secolul XIII, zidul este înălțat pentru a proteja cetatea de atacurile de pe mare. Cu toate acestea, secolul XV aduce o perioadă de teroare pentru locuitorii din cetate. Atacurile dușmanilor fac ca oamenii sa abandoneze cetatea și să se mute în zona ocupată astăzi de localitatea Cassis. Data la care a fost construit castelul este anul 1381. Astăzi, castelul este o proprietate privată și nu poate fi vizitat de turiști. In schimb, aici se organizează nunți, iar hotelul ce se află în castel oferă camere cu privire spre mare. Desigur, prețurile sunt pe măsură...


Castelul din Cassis


Prin centrul orașului


Pe străduțele din Cassis


Un parc drăguț

Ne-am simțit extraordinar la Cassis și cu siguranță, Cassis este o localitate excelentă pentru un concediu în Franța. Natura și arhitectura orașului își dau mâna pentru a da un farmec aparte acestei zone deosebite...
_____________________________________________________
Sfaturi utile:

Vizita calanque cuvaporasul:
3 calanque 45 min 16 euro/persoana și 9,5 euro/copil sub 10 ani
5 calanque 1 ora si 5 min 19 euro/persoana și 13 euro/copil sub 10 ani
8 calanque 1 ora si 30 min 22 euro/persoana și 16 euro/copil sub 10 ani
_____________________________________________________

Comentarii