Annecy - Venetia Frantei

Am plecat din Elvetia dupa o saptamana frumoasa, in care vremea tinuse cu noi. La Saraz, Interlaken, Lausanne si Morges, deveneau deja trecut. Ne statea in fata o noua provocare sau mai bine zis urma sa trecem de la racoarea Chamonix-ului, la caldura Coastei de Azur. Franta era destinatia noastra pentru urmatoarele 10 zile. Am plecat dis-de-dimineata, avand ca destinatie un mic orasel Ganges in apropiere de Montpellier. Urma sa locuim in acest orasel pentru urmatoarele 7 zile, timp in care sa ne bucuram de mare. 
Nu puteam sa parasim insa Elvetia fara a lua cu noi cateva bucati de ciocolata in bagaje, pentru zilele urmatoare. Asa ca, ajunsi la Geneva, ne-am invartit mai bine de o ora pana am reusit sa gasim un supermarket si aceasta din cauza unor lucrari ce se faceau in oras. Am rezolvat cu micile cumparaturi si ne-am continuat drumul fara probleme. Cu toate ca eram in intarziere nu puteam sa trecem din Elvetia spre Coasta de Azur, fara sa oprim in Venetia Frantei, orasul Annecy. De la Geneva la Annecy am ales sa mergem pe drum national evitand astfel autostrada. Am ajuns la Annecy in o ora si jumatate, pe o vreme intunecata din cauza norilor.
Annecy se afla in regiunea Ron-Alpi  si este capitala departamentul Haute-Savoie. Se afla la o altitudine de 418-926 metri iar populatia este in jur de 52.000 locuitori. Istoria localitatii a fost una destul de agitata, de la apartenenta de Geneva acum aproape 600 de ani, Annecy a trecut sub stapanirea Frantei o data cu Revolutia Franceza. Apoi prin 1815 a trecut sub stapanirea regatului Sardiniei iar in 1860 a fost vanduta Frantei. Influenta stapanitorilor se vede foarte mult in monumentele orasului. Constructiile din fiecare epoca se gasesc in tot orasul: catedrala catolica Sf. Petru sau castelul Annecy construit in timpul cand cetatea era sub stapanirea Genevei.
Lacul Anecy
Lacul Annecy
O fantana ce ne aminteste de Geneva
O fantana ce ne aminteste de Geneva
Pe Quai Eustache Chappuis
Pe Quai Eustache Chappuis

Localitatea se afla in partea de nord a lacului Lac d’Annecy si este inconjurata de muntii: Le Mont Veyrier, Le Semnoz,  La Tournette si Parmelan. Lacul ofera atat locuri de plaja si innot cat si plimbari cu vaporasul. Lungimea lacului este undeva la 14,6 km, latimea de 3,2 km iar adancimea maxima este de 82 metri. Probabil un tur al lacului ar fi o calatorie grozava pentru orice doritor de natura. Cel mai frumos cred ca ar fi cu bicicleta, o calatorie de aproximativ 40 km, ce pot fi parcursi in 3 ore.
Pe malul lacului
Pe malul lacului

Nu am avut decat 2 ore la dispozitie, pentru a vizita Annecy. Am inceput plimbarea de la Parc Charles Bosson, apoi pe Avenu d’Albigny si Le Champs de Mars. Multe barcute, multi turisti si o multime de rate si lebede, ne-au insotit in plimbarea noastra pe malul lacului. O mica fantana arteziana situata pe lac, ne-a adus aminte de jetul de apa din Geneva. De aici, pe Pont des Amours (Podul Indragostitilor), urmeaza Gradina Europeana, o gradina construita in anul 1863, si unde se gasesc o diversitate de plante.
Un vapor pe malul lacului
Un vapor pe malul lacului
Libellule... transformat in restaurant
Libellule... transformat in restaurant

Ne-am plimbat pe malul lacului, pe Quai Napoleon III, indreptandu-ne apoi spre centrul orasului. Atractia principala, este Palais de l’Isle, un castel aflat exact in centrul orasului. Cladirea este situata intre ape, pe canalul Thiou si a fost construita in anul 1132. A fost folosit ca resedinta pentru Lordul de Annecy, ca centru administrativ pentru provincia Geneva sau mai tarziu ca inchisoare pana in anul 1865 sau in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Strada Venetia... din Anecy
Strada Venetia... din Annecy
Terase pe marginea canalului
Terase pe marginea canalului
Palais de l’Isle
Palais de l’Isle
Constructii vechi
Constructii vechi

Annecy este un oras frumos, linistit cu o atmosfera medievala ce te introduce intr-o atmosfera veche de cateva sute de ani. Centrul orasului are o parte moderna, plina de flori, de verdeata si locuri de plimbare. Aceasta parte se afla pe malul lacului si este o zona cu poduri, cu canale, cu multe rate si lebede. Cealalta parte a centrului orasului este zona veche situata de-a lungul canalului Le Thiou. Constructii vechi, zone aglomerate, stradute inghesuite si poduri inguste fac atmosfera acestei zone. La orice pas intalnesti foarte multi oameni plimbandu-se printre magazine sau stand la terasele supraglomerate.
Venetia in toata regula
Venetia... in toata regula
O arcada, prin care se trece de pe un mal pe celalalt
O arcada, prin care se trece de pe un mal pe celalalt
Podurile,... cele mai bune locuri pentru poze in Anecy
Podurile,... cele mai bune locuri pentru poze in Annecy
Magazine cu suveniruri
Magazine cu suveniruri
Cladirile vechi din oras
Cladirile vechi din oras

Mai sunt cateva puncte de atractie, la care insa nu am ajuns din cauza timpului limitat: Castelul Annecy, Catedrala Saint Pierre, Muzeul de Istorie, Biserica Saint-Maurice sau Basilique de la Visitation.
Palais de l’Isle dintr-o parte
Palais de l’Isle dintr-o parte
Turisti
Turisti
Lac d'Annecy
Lac d'Annecy

Ploaia ne-a gonit mai repede decat pronosticam din Annecy. Ne-am grabit spre masina, promitandu-ne ca la prima ocazie o sa revenim pentru un timp mult mai lung in aceasta frumoasa localitate.


____________________________________________________
Sfaturi utile:

Palais de l'Isle
- coordonate GPS: 45°53' 55" N / 6° 07' 39" E
- intrare adult 3.7 euro, copil 1.7 euro, gratuit sub 12 ani
____________________________________________________

Comentarii