Cannes - lux si celebritate

Dupa o saptamana petrecuta langa Montpellier, la Ganges, am pornit din nou la drum, pentru a ajunge la urmatoarea noastra destinatie. Urma sa ne intalnim pentru prima oara cu vestitul Cannes, localitate unde aveam sa ne petrecem urmatoarele 3 zile din concediu. 
Cannes
Cannes
Drumul de la Ganges la Cannes, a durat aproximativ 6 ore. Am ajuns dupa ora 18 la destinatie, asta  si pentru ca am mers pe drumuri nationale ocolind autostrada si pentru ca am oprit de cateva ori pe drum. La Frejus, am intrat pe una din vestitele rute din Franta, nationala albastra RN7 sau drumul vacantelor cum i se mai spune, drum ce leaga Parisul de Menton pe o lungime de 996 km. Traversarea masivului l'Esterel, se poate face pe doua cai: una ce traverseaza masivul de la un capat la altul si a doua denumita Corniche d'Or, drum ce se intinde pe marginea marii.  Desi varianta a doua este probabil mult mai spectaculoasa, am ales sa traversam masivul l'Esterel prin interior. Masivul nu are mai mult de 618 metri ca altitudine, dar se pozitioneaza exact pe malul marii, oferind privelisti interesante asupra Mediteranei. Drumul intre Frejus si Cannes este de doar 25-30 km dar este foarte frumos, un pic solicitant, cu zeci de curbe si este un drum ce aminteste de filmele franceze de epoca. Un drum care te tine tot timpul cu mana pe schimbatorul de viteze!

Ajunsi in Cannes, ne-am cazat la niste prieteni francezi si apoi am plecat pe jos spre mare, pentru a nu pierde nici un minut din scurta vizita in Cannes. Am ajuns pe tarm tocmai la timp pentru a ne putea bucura de un apus superb. Marea era destul de agitata din cauza vantului ce batea cu putere. 
Pe malul marii
Pe malul marii
Spre seara
Spre seara
Valuri
Valuri 

Cu toate acestea, multi isi gaseau placerea facand baie la ora aceea tarzie. In ciuda oboselii drumului, ne-am plimbat pe marginea marii pana aproape de miezul noptii. 

Cateva stanci rosii
Cateva stanci rosii
Stanci lovite de valuri
Stanci lovite de valuri
Cannes 
Vedere spre Theoule sur Mer
Vedere spre Theoule sur Mer

A doua zi, primul gand a fost spre plaja. Multe din plajele din Cannes sunt private, dar cu toate acestea am gasit o plaja excelenta exact langa Palatul Festivalului. Micuta, dar totusi spatioasa, plaja situata pe Promenade Robert Favre le Bret ofera o priveliste superba asupra hotelurilor de lux din Cannes. Bogatia nisipului precum si pozitia foarte centrala ne-au dat impresia si mandria ca facem plaja exact in buricul vestitului Cannes, alaturi de oameni cu bani sau vedete din intreaga lume... Si pana la urma, cine stie, daca in multimea celor ce innotau alaturi de noi nu erau si vedete... 

Plaja
Plaja
Vederea spre Cannes
Vederea spre Cannes

La pranz am servit un picnic, pe iarba din micul parculet ce se afla exact langa plaja. Multi serveau masa astfel, alegand apoi sa-si faca siesta sau sa traga un pui de somn pe iarba de la umbra palmierilor. Mancare am cumparat de la supermarchetul Casino aflat in apropiere, un magazin cu preturile un pic mai mari decat media... Dupa pranz, am facut o plimbare printre iahturile luxoase din port. Multi turisti, multe poze si iahturi din cele mai luxoase venite aici din toate colturile lumii. 
Cateva iahturi
Cateva iahturi
Distractie in Cannes
Distractie in Cannes

Dupa inca o repriza de plaja am pornit apoi pe Boulevard de la Croisette, la o plimbare prin punctul cel mai important al orasului. Printr-o aglomeratie imensa, drumul ne-a purtat printr-o zona marginita intr-o parte de hoteluri impetuoase si palmieri umbrosi iar pe cealalta parte de plaje pline de lux. Hotelurile, care mai de care mai impunatoare, de la Majestic si pana la vestitul Carlton, primesc zeci de oameni bogati ce vor sa-si cheltuiasca averile in Cannes. 

Majestic
Majestic
Grand Hotel
Grand Hotel
Carlton
Carlton
Intrarea in hotelul Carlton
Intrarea in hotelul Carlton
Martinez
Martinez
Un design excelent
Un design excelent

O multime de masini de lux atrag de asemenea turistii: de la Ferrari la Bugatti sau de la Lamborghini la Maserati.  Aglomeratia de masini luxoase este asa de mare, incat multe modele pot fi admirate chiar si pe o distanta de cativa zeci de metri. 
Ferrari
Ferrari
Maserati
Veche dar eleganta
Veche dar eleganta

Seara am mancat pe faleza, pe o piatra de unde am admirat perfect luminile orasului. Foarte frumoasa privelistea iar drumul de intoarcere ne-a dus din nou pe Croisette. Strada este marginita de un sir de neoane ce-si schimba in permanenta culorile, oferind astfel un motiv in plus de atractie. 



Restaurantele pe plajele private
Restaurantele pe plajele private
Cannes vazut dupa apusul soarelui
Cannes vazut dupa apusul soarelui
Spectacol in miez de noapte
Spectacol in miez de noapte

Am incheiat seara, tarziu in noapte, in jurul unui spectacol oferit de cativa circari direct pe plaja. Ziua urmatoare, am inceput cu plaja inca de dimineata. Dupa amiaza, am rezervat-o vizitarii partii vechi a orasului, numita La Suquet. Stradute inguste, magazine mici si parca zeci de terase si restaurante. Stradutele sunt atat de inguste, incat multe dintre restaurante au mesele direct pe alee. Astfel, inghesuiala face ca unii turisti sa manace iar altii sa ocoleasca masutele in goana lor prin Cannes. Mancarea este variata, aducandu-ne aminte ca suntem in Provence si pe tarmul Marii Mediterane: de la platouri cu dorada sau alti pesti pana la fructe de mare si vestitele moules avec frites. Si bineinteles totul dres cu un vin frantuzesc de calitate. Preturile incep de undeva de la 10 euro.

La Suquet
La Suquet
Vedere asupra portului din Notre Dame d'Esperance
Vedere asupra portului din Notre Dame d'Esperance

Printre restaurante si buticuri, am ajuns la biserica Notre Dame d'Esperance, o biserica catolica construita in secolul al XVI-lea. Langa biserica, se afla muzeul  de arta Musée de la Castre, un frumos castel medieval ce adaposteste o colectie de exponate apartinanad regiunii Provence. Vederea din acest loc este foarte frumoasa, oferind o priveliste remarcabila asupra orasului Cannes si asupra portului. Din pacate, noi am ajuns cand deja se inserase...

Turnul bisericii
Turnul bisericii

Cannes este una dintre cele mai renumite statiuni de pe Coasta de Azur. Populatia este in jur de 70000 locuitori, dar pare mult mai mare din cauza multimii de turisti. Dezvoltarea a inceput in secolul al XIX-lea cand aici au inceput sa vina turistii atrasi de frumusetea locurilor. Apoi, in secolul al XX-lea, Cannes a inceput sa atraga oamenii bogati din Europa sau America. Si asta pentru ca atractiile sunt multe: de la plaje private, la hoteluri grandioase, de la cazinouri la magazine de lux, de la masini masini rare la iahturi super scumpe. Cannes este un oras cu cladiri vechi, cu cladiri noi si bineinteles cu foarte multa lume. Dincolo de toate aceste atractii, se gaseste Palatul Festivalurilor si Congresului, cladirea ce adaposteste an de an vestitul festival de film. 
Palais des Festivals et des Congrès
 Palais des Festivals et des Congrès
Covorul rosu
Covorul rosu

Festivalul de film a fost inaugurat in 20 septembrie 1946 si este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume. Este unul din motivele care atrag turistii: speranta ca te poti intalni cu vedetele de la Hollywood pe strada sau chiar in apa marii. Si daca nu, macar pentru o poza pe covorul rosu din fata palatului...
Privind spre larg
Privind spre larg
Preturi de lux
Preturi de lux


Am avut impresia inainte de a ajunge aici, ca vizita in Cannes este rezervata pentru cei bogati. Dar am ramas placut impresionat sa vad aici si oameni bogati dar si oameni simpli, sa vad oameni imbracati in cele mai ciudate moduri dar si oameni normali, sa vad masini scumpe dar si masini normale. Asa ca oricine se poate bucura in Cannes de o vacanta placuta, poate un pic mai scumpa ca in alte locuri, dar o vacanta accesibila multora dintre noi.
La Croisette cu hotelurile ei
La Croisette cu hotelurile ei
Primaria din Cannes
Primaria din Cannes
Zona veche a orasului
Zona veche a orasului
Una din intersectiile orasului
Una din intersectiile orasului
____________________________________________________


Comentarii