Zakynthos - una din cele mai minunate insule ale Greciei (2)

Vizita la plaja Dafni ne-a lăsat o amintire plăcuta. Ne-a impresionat sălbăticia locurilor, frumusețea naturii și liniștea plajei. Nisipul fin și apa marii ne-au făcut sa uitam de greutatea drumului. Chiar dacă este nemodernizat, este un drum totuși frumos, ce trece prin zone de pin și de măslin...
Amintiri de la Plaja Dafni
Amintiri de la Plaja Dafni

Amintiri de la St Nikolaos beach
Amintiri de la St Nikolaos beach
Vedere din Laganas spre plaja Dafni
Vedere din Laganas spre plaja Dafni

Într-o altă zi am vizitat insula Cameo, insula aflată în Agios Sostis, în sudul orașului Laganas. Insula este tipic grecească și foarte impresionantă din cauza panoramei frumoase și a formațiunilor de stâncă. Legătura către insulă se face pe un podeț de lemn. Ajunși la intrarea pe platoul insulei, prețul de intrare este de 5 euro, preț ce include și o băutură. Pe insula se gasesc vreo doua restaurante, o mica plaja si multa vegetatie formata in special din pini. Multi aleg sa-si faca nunta aici din cauza frumusetii insulei. Tot de pe insula Cameo, se poate admira stațiunea Laganas precum si insula Marathonissi.
Pe podul catre Insula Cameo
Pe podul catre Insula Cameo
Insula Cameo
Insula Cameo

Am vizitat și Muzeul de Ulei de Măsline (Aristeon Olive Oil Press) ce se află în apropiere de Lithakia. Muzeul este practic și o fabrică unde se face ulei de măsline extra-virgin. O afacere de familie ce promovează insula Zakynthos. Intrarea este gratuită și personalul foarte amabil. Puteți admira mai multe utilaje utilizate de-a lungul timpului în producția de ulei precum și trunchiuri ciudate de măslini. Pe lângă explicațiile privind producerea uleiului de măsline gazdele ne-au întâmpinat și cu ulei de măsline și pâine de casă, un lucru foarte bun. De asemenea, aici se poate cumpăra și diverse sortimente de ulei sau de săpun din ulei de măsline.

Trunchi de măslin

Trunchi de măslin

Cactusi la tot pasul

Cactusi la tot pasul

O altă vizită a fost Tsilivi Beach, în Planos. Plaja este ca toate plajele aflate spre continent: o plajă cu nisip fin, lină, limpede și cu apă calmă. Este o plajă mult mai mică decât cea din Laganas, dar este la fel de bine amenajată.

Tsilivi Beach

Tsilivi Beach

O parte din plaja Tsilivi Beach

O parte din plaja Tsilivi Beach

Am încercat să vizitam și partea mai puțin cunoscută a insulei Zakynthos. Așa că am luat mașina și am pornit în turul insulei. Una dintre clădirile care ne-a impresionat a fost Biserica Abandonata Evangelistria (Virgin Mary) din Kato Gerakari. Astfel de clădiri sunt mai puține pe această insulă. Câteva clădiri vechi se mai pot vedea și în capitala insulei, Zante: Catedrala Saint Dionysios si Biserica Agios Dionysos.

Clădiri vechi din Zante

Clădiri vechi din Zante

O altă plajă mai mică și mai puțin cunoscută decât plaja din Laganas este plaja Alykes, situata în orașul cu același nume. Fiind o plajă spre continent, plaja este la fel de lină și apa la fel de curată ca și în celelalte plaje descrise mai sus.

Plaja Alykes
Plaja Alykes

O vedere panoramica de pe șoseaua Epar. Od. Zakinthou – Volimon arată cât de diversificat este relieful insulei Zakynthos. Zakynthos este una dintre puținele insule care este vizitabilă și iarna datorită reliefului muntos spectaculos și a traseelor de cățărare existente.
Vedere spre nordul insulei Zakynthos
Vedere spre nordul insulei Zakynthos
Vedere spre sudul insulei Zakynthos
Vedere spre sudul insulei Zakynthos

Următoarea oprire a fost în Portul Agios Nikolaos. De aici se fac plecări directe spre Blue Caves, cu un cost mai mic decât cele cumpărate direct din Laganas. Blue Caves reprezinta o atracție naturala pentru turiști. Aici se pot admira grotele săpate de apa, se poate înota sau admira albastrul clar al marii. Se poate ajunge la Blue Caves cu barca si este recomandata vizita cu o barca mai mica ce poate intra cu ușurință prin grote. De fapt, cel mai indicat ar fi o barca cu fundul din sticla tocmai pentru a putea admira viata marina din zona Blue Caves.
Drumul spre Portul Agios Nikolaos

Prețurile pentru o plimbare către Blue Caves variază de la câțiva euro pentru bărcile ce fac curse regulate, la 100 euro în cazul în care doriți închirierea unei bărci proprii.
Portul Agios Nikolaos
Portul Agios Nikolaos
Palmier în Zakynthos
Palmier în Zakynthos

Insula Zakynthos oferă peisaje și zone diversificate, așa că se merită să vedeți și partea cu mai puțină publicitate. Zona mai puțin cunoscuta a insulei cuprinde sate mici răsfirate, palmieri, drumuri înguste, dealuri, faleze ce îți taie respirația, grădini de măslini, magazine cu produse locale și multe alte lucruri. Nu ezitați să va lăsați uimiți, pentru ca într-un astfel de tur veți cunoaște multe din obiceiurile locale, dar și din ospitalitatea localnicilor.
Frumusețea drumului pe coasta
Frumusețea drumului pe coasta
Un albastru infinit...
Un albastru infinit...

Zakynthos, este locul perfect pentru o vacanta de vis la preturi moderate. Mulțimea plajelor, varietatea locurilor, frumusețea peisajelor, marea clara și timpul frumos fac din Zakynthos destinația ideala pentru turiștii romani și nu numai...
____________________________________________________
Sfaturi utile:

Locuri de vizitat și distante pe insula Zakynthos:
Laganas – Dafni (plaja cu țestoase) - 18 km (30 min)
Laganas – Saint Nikolaos (biserica) - 20 km (30 min)
Laganas – Lithakia (fabrica ulei) - 4 km (12 min)
Laganas – Planos (plaja Tsilivi Beach) - 14 km (22 min)
Laganas – Alykes (Plaja Alykes) - 24 km (30 min)
Laganas – Agios Nikolaos (port spre Blue Caves) - 37 km (50 min)
____________________________________________________

Comentarii