Salina Turda - agrement in muntele de sare

De cate ori auzeam vorbindu-se despre Salina Turda, toate vorbele erau numai de bine. Ca este super aranjata si moderna, ca este cea mai frumoasa din tara si ca trebuie obligatoriu sa o vizitam. Asa ca am profitat de zilele petrecute la Sighisoara si ne-am rezervat o zi pentru a ajunge la salina de la Turda.


Salina Turda

Drumul pana la Turda este frumos, ca majoritatea drumurilor din Ardeal, mai ales ca ultimii 15 km i-am facut pe autostrada Transilvania. Adresa salinei am gasit-o destul de greu. Cateva stradute gaurite intr-un oras parca prea vechi fata de vremurile noastre, ne-au dus la intrarea salinei din Aleea Durgaului nr. 7. Am gasit salina in partea de nord-est a orasului Turda, intr-o zona linistita dar tulburata din cand in cand de zgomotul avioanelor de vanatoare, zgomot ce ne-a adus aminte ca suntem langa un aeroport militar.


Intrarea in Salina Turda

Zacamantul de sare de la Turda face parte dintr-un zacamant mult mai mare ce incepe din Maramures si continua pana in zona Sibiului. Zacamantul de la Turda, are aproximativ 45 kmp, nivelul mediu al stratului de sare fiind de aproximativ 250 metri, dar sunt si zone unde acesta ajunge la 1200 metri. Primele extrageri de sare din aceasta zona dateaza inca de pe vremea romanilor. Prima atestare scrisa pare sa fie din jurul anului 1075, in cateva documente ce mentioneaza existenta ocnelor de sare de la Turda. In foarte scurt timp salina de la Turda devine cea mai importanta salina din Transilvania. Metodele de exploatare, constructia in forma de clopot precum si calitatea foarte buna a sarii exploatate aici, aduc salina intre primele saline din Europa de est. Sunt deschise in aceasta perioada 5 mine de sare: Mina Terezia, Mina Anton, Mina Cojocneana, Mina Nicolae si Mina Ghizela. In jurul anilor 1840, faima salinei incepe insa sa decada in detrimentul salinei de la Ocna Mures. Urmeaza o perioada in care exploatarile de la Ocna Dej si Ocna Mures devin din ce in ce mai utilizate in detrimentul salinei de la Turda. La Dej si Mures, se pune accentul foarte mult pe extragerea sarii cu mijloace moderne, in schimb in Salina Turda munca a continuat tot manual cu ciocanul si dalta. Acest lucru a dus inevitabil la inchiderea salinei in anul 1932. Este intersanta povestea celor care au lucrat aici pana la inchiderea ei. Salariul unui lucrator era de doar 12 florini sau guldeni pe an. Dar oamenii mai primeau la sarbatorile religioase si cate un butoi de vin, un bou si 100 de paini. Chiar si cu aceste beneficii in natura, venitul angajatilor era unul foarte mic, acest lucru ducand deseori la nemultumiri si proteste. Salina a mai avut o intrebuintare in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, perioada in care a fost utilizata ca adapost antiaerian de populatia din Turda. Apoi in 1992, Salina Turda a fost deschisa pentru vizitatori, devenind un obiectiv turistic important in zona. Astazi se mai pot vedea doar 3 din cele 5 mine, respectiv Iosif, Terezia si Rudolf.

Intrarea in salina se face printr-o constructie foarte moderna, ce are o arhitectura demna de secolul XXI. Urmeaza apoi tunelul Franz Joseph, un tunel unde se pot admira o multime de tablouri ce descriu istoria salinei.


Tunelul Franz Joseph

Accesul in mina principala, mina Rudolf, se poate face ori pe scari ori cu ajutorul unui lift panoramic. Varianta pe scari este foarte palpitanta, nu mai putin de 13 etaje fiind necesare de strabatut pentru a cobori in salina. Ambele capete ale salinei au scari, capatul de langa lift fiind insa mult mai aglomerat. Celalalt capat este insa este mult mai liber, iar pe de alta parte drumul pana acolo ofera o imagine exceptionala asupra intregii saline.


Podetele ce fac legatura intre capetele salinei


Aglomeratia de la lift

Si varianta cu liftul este foarte buna, diferenta fata de lifturile clasice din salinele din Romania fiind ca de la cer la pamant. Insa accesul cu liftul a fost practic imposibil din cauza aglomeratiei.


Cele doua podetele stanga-dreapta


Nu mai putin de 13 etaje...


Mina Rudolf vazuta de sus

Este minunat de admirat si formele pe care le-au facut apa si sarea pe peretii salinei. O multume de stalactite si-au facut loc pe peretii salinei si creeaza o imagine superba.


Desene pe pereti


Apa cu sare


Cele mai lungi stalactite


Unele dintre cele mai frumoase formatiuni

Primele lucruri care te impresioneaza in salina Turda sunt multele optiuni de petrecere a timpului. Primul loc de agrement este amfiteatrul in care au loc diverse spectacole si despre care am aflat ca are scaunele incalzite pentru cei care ocupa unul din cele 180 locuri ale sale. Urmeaza roata panormica, o roata ce are o inaltime de 20 metri. Cu 6 gondole ofera o vedere panoramica a salinei, intr-o singura tura ce dureaza 8 minute.


Mina vazuta de pe scari


Amfiteatrul


Roata panoramica


In salina


Tenis de masa


Plimbarea prin salina

Mai exista aici, posibilitatea de a juca minigolf pe un circuit format din 6 trasee de joc. Cand am fost insa, toate traseele erau pline de copii ce jucau haotic. Oricum traseele mi s-au parut destul de murdare si pline de nisip. Mai exista de asemenea si 2 piste de bowling ce au fost ocupate cam tot timpul cat am stat in salina. Pentru iubitorii de biliard sunt 2 mese la care aceeasi copii veniti cu autocarul se inghesuiau de zor.


Roata vazuta de jos


Minigolf

Din mina Rudolf, se poate ajunge in mina Terezia, tot pe scari sau cu ajutorul liftului. Scara este insa mult mai ingusta, o singura persoana putand trece pe scari, in timp ce ceilalti asteapta pe palierele etajelor. Am ales tot scarile, atat pentru sport cat si pentru respiratie... Mina este mai mica, iar aici singura distractie este o plimbare de agrement pe lacul aflat la 112 metri in interiorul muntelui de sare.


Privind in sus


De jos din mina Terezia


Intrarea initiala in mina

Desi a fost deschisa publicului in 1992, amenajarea actuala a avut loc abia in anul 2010. Per total, Salina Turda este o salina frumoasa. Ca minusuri as putea sa amintesc doar faptul ca mancatul este interzis in salina si faptul ca aproape toate constructiile din lemn poarta inscriptii cu numele celor care au fost pe aici de-a lungul timpului. Ca plusuri, pot spune ca modernizarea a fost facuta cu gust: de la liftul panoramic si pana la constructiile futuristice. Dincolo de toate insa, imaginea deosebita a salinei face ca aceasta sa fie vizitata an de an de o multime de turisti.

Recomandarea pentru turul salinei ar fi urmatoarea: coborarea pe scari in mina Rudolf prin capatul fara lift pentru a admira salina de la inaltime, apoi coborarea pe scarile foarte inguste pana la mina de jos (Terezia), apoi o plimbare de relaxare cu barcuta pe lacul din mina, urmata de o urcare pe scari sau cu liftul pana in mina mare. Apoi inca o ora de agrement la diversele activitati puse la dispozitie aici si apoi urcarea cu liftul pentru a admira salina si din lift. Totul in aproximativ 3-4 ore sau mai mult. Temperatura in salina Turda este destul de acceptabila, undeva in jur de 12-14 grade, dar este bine sa aveti ceva cu maneca lunga pentru orice eventualitate.


Arhitectura din mina Terezia


Din nou stalactite


Constructii moderne


Turisti privind spe lac


Lacul de agrement

Exista si o zona pentru cei care vin la tratament balnear. Nu am intrat aici, dar conditiile pareau foarte bune vazute din exterior. Dincolo de serviciile standard, cei de la salina pot oferi si alte servicii: de la abonamente, vizita cu ghid, vizita in afara programului, filmari sau fotografii profesionale si pana la posibilitatea de a oficia ceremonii in spatiul salinei.


Tavanul plin de sare


Formatiuni de sare


Probabil un an


Pe tunel spre iesire

In salina se pot vedea si cateva scule ale muncitorilor din perioada in care salina functiona. Toate sunt expuse pe culoarul de intrare in salina. De asemenea sunt interesante de stiut si etapele ce trebuiau parcuse in realizarea unui foraj: de la saparea puturilor, la armarea peretilor cu barne si lana de oaie si pana la captusirea peretilor cu piei de bivol.


Liftul panoramic


Scule expuse


Utilaje pentru extragerea sarii

Parca pentru a compensa interdictia de a manca in salina, la exterior se gasesc cateva masute pentru servirea picnicului. De asemenea sunt si cateva gherete unde se vinde mancare si cafea. Dupa ce am vazut salina, pot spune ca Salina Turda este o salina foarte frumoasa, amenajata cu gust si este o salina ce merita vazuta cel putin o data in viata daca nu si mai des.
____________________________________________________
Sfaturi utile:

Parcarea:
- 5 lei/autoturism/zi dar exista si varianta de a lasa masina pe margine soselei

Acces in salina:
- 20 lei/adult si 10 lei/copil, elev sau student
- copii sub 3 ani au gratuit iar pensionarii platesc doar 12 lei/pers
- programul de acces este intre 9:00 si 18:00

Agrement in salina:
- rota panoramica 5 lei/pers o tura ce dureaza 8 minute
- minigolf 10 lei/pers pentru 30 min
- bowling 10 lei/pers pentru 20 min
- barcute pe lacul subteran 10 lei/barca cu max 3 pers pentru 20 min
- teren de sport 100 lei/ora
- amfiteatru 200 lei/ora
- biliard 4 lei/20 min
- tenis de masa 10 lei/ora
____________________________________________________

Comentarii